måndag 17 november 2008

Tolkien är en gammal hippie

Arbetet med att filmatisera prologen till Sagan om Ringen trilogin har inletts och många är intresserade hur det ska gå utan Peter Jackson i regissörsstolen. Vi mötte Gustav Strömbom för samtal om den stundande filmatiseringen.

Många Tolkien och Sagan om Ringen fantaster väntar förväntansfullt på den kommande prologen till Tolkiens trilogi som är beräknad att komma på bioduken 2011.
En förändring som skett sedan 2003 då Sagan om Konungens återkomst kom på bio är att filmens regissör kommer ändras från Peter Jackson till mexikanske regissören och producenten Guillermo del Toro.

Positiv till Guillermo del Toro
Det är många har ställt sig frågande till att Peter Jackson ersätts, så även Gustav Strömbom.
-Jag tycker det är väldigt märkligt att den här förändringen gjorts och förstår inte anledningen.
Dock är han positivt inställd till den nya regissören Guillermo del Toro.
-Han är en spännande regissör med en fingertoppskänsla för hur en bra science-fiction eller Fantasy film ska se ut estetiskt, Peter Jacksons trilogi är väl gjord, men stilen på filmen kanske borde vara mer sagolik.

”Oooh, kolla Johnny!”
Guillermo del Toro, som gjort filmer som Hellboy 1 och 2, Blade 2 och Pans Labyrint är har lyckats fånga människors intresse med sin fantastiska estetik och filmen Pans Labyrint är ett bevis på hans förmåga att skapa en vacker men brutal saga.
Gustav hoppas också att den nya regissören behåller trilogins val att välja okända skådespleare framför kända.
-Det var en av dom bästa sakerna som Peter Jackson kunde göra för trilogin. Hade man sett Johnny Depp och Julia Roberts som Aragorn och Arwen hade man aldrig tänkt på dom som sina karaktärer i första hand, man hade tänkt: ”Oooh, kolla Johnny!”.

Gustav har inte mycket till övers för Tolkiens böcker.
-Han skriver flera sidor med bara en massa detalj studier i Midgårds fauna istället för att foklusera på karaktärerna. Tolkien tycks ha flummat till rejält när han satt där i Oxford och skrev böckerna.
Dom där sångerna har ju ingen funktion i böckerna, dom bara är där och tar plats, han kunde ha spenderat mer tid med att berätta för oss om Brödraskapet och hur dom agerade i gruppen.

The Hobbit: The Official Movie Blog
Gustav Strömboms blogg

Inga kommentarer: